Je postala v urbanih sredinah erotika nekaj povsem običajnega?
02.03.2002
SAPAK

V ljubljanskem klubu Sub Sub se zgodil modni, oziroma erotični dogodek, ki je naše glavno mesto zaznamoval z novo kvaliteto. Mlada kreatorka Anita Brelih je predstavila svoja oblačila na zelo izzivalen način in tako v zatohlost naše prestolnice vnesla dobršno mero svetovljanstva.

Za uvod smo si lahko ogledali pravi pravcati ženski striptiz. Umetnica razgaljevanja je na svoji, očitno dobro izbrušeni predstavi, dala vse od sebe, na odru pa se ji je za kratek čas pridružil tudi eden izmed prisotnih obiskovalcev. Par pa je vzbudil nepospisno navdušenje. Žal njunega šova zaradi nepopisne gneče nismo uspeli fotografirati.

Sledila je "klasična" modna revija, le da so tokrat manekenke, za razliko od običajnih kreacij predstavile na moč izzivalna erotična oblačila. Med njimi je bil tudi postavni striptizer Pero, ki je predstavo zaključil z bruhanjem ognja.

Kaj takega v Ljubljani še pred nekaj leti ne bi bilo mogoče. Lastniki naših sex shopov so večkrat poizkusili predstaviti svoje artikle na modni reviji, a so se znašli pred nerešljivim problemom. Manekenke so zavračale oblačila, ki so le bila le malo bolj izzivalna. Preprosto niso hotela na oder v tangicah in čipkastem perilu, češ, da pri tem preveč trpi njihova morala. Organizatorji so bentili nad neprofesionalnostjo manekenk, češ da so dolžne nositi kakršnekoli artikle, če so za to plačane, punce pa se niso dale in so trmoglavile naprej. Tudi z manekenskimi skupinami iz sosednje Hrvaške ni bilo nič bolje. Punce so sicer pristale na to, da so nosile nekoliko bolj drzne kreacije, vendar njihva predstava ni bila narejena z dušo, pa tudi manekenke so bile bolj "uboge".

Tokrat je bilo drugače. Aniti Brelih je uspelo motivirati dekleta, da so dale vse od sebe, čeprav bi jih težko oblekla še bolj izzivalno. Lažni sramežljivosti je torej odklenkalo. Vemo, da je v tujini in na internetu prav erotika in pornografija posel številka ena. Zlasti v urbanih sredinah in središčih, kar Ljubljana nedvomno je, so se ljudje navadili nanjo. Dogodek v Sub Subu kaže, da se lahko z erotiko soočimo tukaj in zdaj. Manekenke so se vživele v svojo vlogo modnih animatork, vprašanje je le, kako se bodo na njihov nastop odzvale avtoritete, od katerih so mlada dekleta v družbi, kjer se skoraj vsi poznamo med seboj, odvisne. Z drugimi besedami: kako bo reagirala stara mama katere od nastopajočih, ko ji bodo ob obisku nedeljske maše sokrajani pokazali slike vnukinje z nago ritjo.

P. S. V kratkem bomo objavili intervju z pogumno kreatorko.

Besedilo in slike: Tomaž Ostanek