Tina Gorenjak
18.06.2002

V teh dneh praznuje igralka Tina Gorenjak trideset let. Videli smo jo v filmih Čamčatka, Stereotip in Blues za Saro. Redno je zaposlena v gledališču v Celju. Njen urnik je natrpan, poleg rednega gledališkega dela igra še v lastni komediji "Muca ali brez ljubezni mi živeti ni", ki jo je Teater 55 uprizoril že več kot petdesetkrat. Pred letom dni je mati triletne hčerke, skoraj gola pozirala za prvo številko slovenske izdaje Playboja. Rojena je v znamenju raka, ki je vodno znamenje. Meni, da ji je erotika blizu prav zato.

S katerimi izzivi se ukvarjate v zadnjem času?
Moj najpomembnejši projekt je "Muca ali brez ljubezni mi živeti ni". Šele pred kratkim sem se začela zavedati, da je poleg same predstave in moje igre, tudi moje besedilo tisto, ki je zelo uspešno in odmevno. Ženske reagirajo nanj izjemno pozitivno, moški pa izjemno začudeno. Pesem Muca in provokativni videospot pa sta bila sestavni del promocije gledališkega dogodka.

Pripravljate kaj novega?
V gledališču v Celju smo postavili na oder zelo uspešen musical "Chicago". Poleg tega delam ogromno predstav za otroke. Lotili pa smo se tudi nadaljevanja projekta "Muca ali..." Ekipa je podobna: Magnificova žena Barbara Pešut, ki je kriva za nastanek "Muce...", režiserka videospota Jasna Hribernik in jaz. Izmislile smo si spet nekaj izzivalnega, brez tega pač ne gre, ha ha ha. Pevka pa ne nameravam postati, petje me zanima le kot del predstave. Dogodek ne bo povezan z gledališčem, pač pa s filmsko umetnostjo in glasbo. Poseben bo zaradi svoje izzivalnosti in drugačnosti, to pa sta lastnosti, ki sta skupni tudi vsem nam trem.

Leto dni je minilo, ko ste za moško revijo pozirali skoraj goli. Menda ste se v pogodbi zavezali, da boste pokazali vse? Ste ob snemanju kršili svoje obljube?
Ne, pogodbe nisem kršila. Pri svojih avtorskih izdelkih ne dam dosti na denar in pogodbe. Enostavno zato, ker v tem delu uživam. Glede stvari, ki pa niso avtorske - sem sodi tudi omenjeno poziranje - pa se vedem kot poslovna ženska. V življenju moraš biti posloven in natančen, da lahko isto pričakuješ tudi od drugih. No, pri snemanju je prišlo do kratkega stika, za katerega se sama, niti slučajno, ne počutim kriva in odgovorna. Ne bi pa želela slabo govoriti o ljudeh, s katerimi sem sodelovala.

So se vaša pričakovanja v zvezi s poziranjem izpolnila?
Nobenih posebnih pričakovanj nisem imela. Poklicali so me in ponudba se mi je zdela zanimiva, še posebej, ker je šlo za prvo številko. Bližala sem se tridesetim in čez dvajset let se ne bi več mogla pojaviti v taki vlogi, ali pa tudi, kaj pa vem... Zdel se mi je pravi trenutek. Odzivi pa so bili samo pozitivni. Mogoče so me za mojim hrbtom tudi opravljali, a do mene so prišli samo pozitivni odzivi.

Po predstavi "Muca..." sodeč bi človek sodil, da ste ljubiteljica erotike?
Da -premor- saj sem, prav imate, da, ha ha ha, ja mislim, da sem res.

Bi lahko vaš pristop k pisanju komedije lahko primerjali z ženskim pogledom na obravnavo vročih tem, kot na primer v nadaljevanki Seks v mestu?
Besedilo sem začela pisati, še preden je nadaljevanka prišla na naše ekrane. In še preden se je pojavil na knjižnih policah Dnevnik Bridget Jones. Predvajali so le Raztreseno Ally, če omenjamo le najbolj razvpite predstavnice novega ženskega pogleda na erotiko. Seksa v mestu takrat nisem poznala, a se mi zdi fenomenalen. Že stokrat pa se povedala, da se mi zdi erotika primarna stvar. Brez erotike in brez seksa nas ne bi bilo...

Živimo na majhnem prostoru: babica hodi v cerkev, kjer učijo, da je naslada greh, njeni otroci ob alkoholu obujajo spomine na mladostne avanture, vnuki pa goltajo sintetične droge v hramih zabave, kjer je velja kult lepega telesa in uživanja za vsako ceno. Prisiljeni smo živeti skupaj, zato svoja prepričanja skrivamo. Se vam ne zdi da ste s svojo predstavo dregnili v hinavstvo in sprenevedanje, ki nas obdaja?
Če sem to res naredila, se mi zdi fino. Erotika se mi zdi najbolj naravna in zdi se mi prav, da se pogovarjamo o njej. Med pari je ogromno napetosti in nesporazumov. Erotika je lahko ena od stvari, ki nas povezuje, ali pa ločuje.

Bolj bi vas motilo, če bi vas fotografirali s cigareto v rokah, kot pa golo?
Res je, prav imate.

Očitno so merila o tem, kaj je še sprejemljivo, zelo različna. Kaj pa če ste izgubili stik s povprečnimi ljudmi, ki imajo drugačna merila kot vi?
Verjetno se res gibljem v omejenem krogu ljudi, pretežno umetnikov. Kljub temu pa stojim za vsem, kar sem naredila v življenju. Ničesar se ne sramujem in za nič mi ni žal. Ničesar ne bi želela skriti niti spremeniti. Bistveno je, da si zvest sebi. In da s svojim početjem nikomur ne škodiš. Če sem se napol gola slikala za Playboy, menim, da s tem nikogar nisem prizadela.

Nekatera dekleta so bila ob podobnih dejanjih zavedena?
Nikoli ne smeš česa narediti zaradi slave, uspeha ali denarja. Prvo vodilo mora biti, da narediš tisto, kar se ti zdi v redu. Kar si sam želiš na ta način povedati, pokazati drugim. In če si zadovoljen s seboj, lahko pride hkrati do uspeha in osebnega zadovoljstva. Uspeh pa lahko pride tudi drugače, a tedaj ni povezan z zadovoljstvom.

Kaj pa če se dekle pred kamero sleče zato, ker se počuti izigrana? Ko ugotovi, da jo je ljubosumni partner izkoriščal in jo skrival pred pogledi, sam pa se veselil življenja v naročju drugih deklet?
Take boleče izkušnje sama nimam. Sploh pa ne bi mogla biti z nekom, ki bi me omejeval in nadziral stopnjo izzivalnosti mojega oblačenja. Verjamem pa, da se mnogo stvari zgodi zaradi frustracij.

Boste tudi vaši hčerki čez 15 let dovolili, da se gre slikat gola?
Da, absolutno, če bo to njena odločitev in želja, nedvomno. Če s tem dejanjem ne bo želela dokazati sama sebi, da nekomu vrača udarec, ker jo je prizadel.

Kaj pa v nočno življenje, kjer je polno droge, jo boste pustili?
To je tema, o kateri razmišljam, odkar sem bila noseča. Ne spoznam se na droge, nikoli me niso zanimale. Zato ji bom tudi težko svetovala. Hči želim vzgajati tako, da se pogovarjava o vsem. Bistveno se mi zdi, da ji ne prikrivam svojih občutij. Nekateri starši dobesedno zaslišujejo svoje otroke in pričakujejo od njih, da so odkriti. Sami pa niso povsem iskreni in odprti do njih, kar se mi zdi zelo narobe.

V vaših študentskih letih je bilo mnogo priložnosti za zabavo?
Mogoče me droga v srednji šoli ni zanimala zato, ker sem plesala balet in me ni zanimalo nič drugega. Non stop sem trenirala, to je bila zame droga. Včasih je bila mama že vsa zaskrbljena in me je podila ven, naj se zabavam s svojimi vrstniki. No, kar se tiče žuranja, sem kasneje na Akademiji vse nadoknadila. Priznati moram, da sploh nisem bila priden študent. Mladim bi sporočila tole: morate žurat. Ko študiraš se moraš zabavat, drugače je vse brez veze. Vsak človek potrebuje zabavo. Vedno pa trdim, da mi za nobeno stvar ni žal. Toliko sem že imela pameti v glavi, da nisem zapadala v ekstreme.

Besedila iz "Muce..." govorijo o frustracijah?
Res, besedilo je začelo nastajati iz frustracij, predvsem do moških. Do zvez z moškimi. Enostavno sem se počutila povsem izgubljeno, nisem več vedela kaj se dogaja. Zdi se ti, da počneš vse kot je treba, želiš si nekoga in mu daješ vse, pa se ti kljub temu vse drugače obrne. Seveda je nastalo besedilo zaradi frustracij. Tekst je avtorski, ni pa to moj življenjepis. Ni avtobiografski. Navdihi pa so nastali iz lastnih doživetij in izkušenj ljudi, ki so mi blizu. Zazdelo se mi je, da vsi hodimo narazen, da se ločujemo in da se kregamo. Skoraj že ni več para, ki bi zanj lahko trdil, da je srečen tudi v resnici, ne samo navzven. Seveda imam tudi sama kup problemov. So dnevi, ko bi najraje samo jokala. Ob teh občutkih pa sem dobila navdih za pisanje.

Besedilo in foto: Tomaž Ostanek